This Blog Share previous year paper of UGC-NET computer science, General paper(Paper-1) and Basic question of computer, which are helpful in other competition exams. Its also sharesoftware.
UGC NET JUNE 2013
SYLLABUS, MODEL PAPER/ PREVIOUS YEARS SOLVED QUESTION PAPERS. UGC NET
(NATIONAL ELIGIBILITY TEST) : OLD SOLVED/PREVIOUS EXAM QUESTION PAPERS WITH
SOLUTIONS AND EXPLANATIONS AND FREE STUDY MATERIALS. COMPUTER MEMORY BASED PREVIOUS YEARS SOLVED PAPERS I, II AND III TO
PREPARE AND PASS THE UGC NET/SLET ENTRANCE EXAMINATION WITH HIGH
PERCENTAGE. COMPUTER BASIC QUESTIONS FOR BANK EXAM, HTAT, CTAT,
TAT, UGC-NET, INTERVIEW AND OTHER EXAM'S, WHERE BASIC QUESTION'S ARE REQUIRED.
26. The output of the program code
main()
{
int x = 0;
while ( x < = 10)
for(;;)
if (++x%10==0)
break;
printf(“x=%d”,x);
}
is:
(A). x = 1 (B). compilation error
(C ). x = 20 (D) none of the above
Ans:- C. For the while statement there is a for loop inside. For the for loop, there is one if condition, based on which there is a break statement. Since the value of x initially is 0, the while condition would be true and the for loop would start executing. The if statement condition would be checked, since ++x would become 1 and 1%10 is not equal to 0, break will not be executed. Since for is infinite x value will go on increasing. Once the value of x reaches 9, ++x would become 10 and 10%10==0 and so break would be executed. So control will come out of the innermost loop and would go to the outer loop. Sinc the value of x is 10, and since it is equal to 10, once again the for loop would start its execution. Once the value of x reaches 20, 20%10 will be equal to 0 and again break will be executed and control would go to the outer for loop. When the condition is checked for x<=10,it is false as the value of x is 20 and so it comes out of the while loop and the printf statement gets executed, printing the value of 20. Whew!!!!!
27. A copy constructor is invoked when : (A). a function returns by value (B). an argument is passed by value (C ). A
function returns by reference (D). none of the above
Ans: B
28. When a
language has the capability to produce new data types, it is said to be : (A).
extensible (B). encapsulated (C ). Overloaded (D). none of the above
Ans: A
29.
How many constructors can a class have? (A) Zero (B) 1 (C ) 2 (D) any number
Ans: D
30. An entity has: (i) a set of properties (ii) a set of properties and
values for all the properties (iii) a set of properties and the values for some
set of properties may non-uniquely identify an entity (iv) a set of properties
and the values for some set of properties may uniquely identify an entity Which
of the above are valid? (A) (i) only (B) (ii) only (C ) (iii) only (D) (iv)
only
Ans: D
31. Aggregation is: (A) An abstraction through which relationships
are treated as lower level entities (B) An abstraction through which relationships
are treated as higher level entities (C) An abstraction through which
relationships are not treated at all as entities (D) None of the above
Ans: B
32. Suppose R is a relation schema and F is a set of functional dependencies on
R. Further, suppose R1 and R2 forma a decomposition of R. Then the
decomposition is a lossless join decomposition of R provided that : (A) R1nR2
->R1 is in F+
(B) R1 n R2->R2 is in F+
(C) Both R1 n R2->R1 and R1 n R2->R3 functional dependencies are in F+
(D)At least one from R1nR2->R1 and R1 n R2->R2 is in F+
Ans: D
33. In a heap, every element is ________________ of all the elements in the
subtree.
(A) Maximum (B) minimum
(C ) sum (D) product
Ans: A
34. If (rear == maxsize – 1) rear=0; else rear=rear+1; is required in :
(A) circular queue (B) linear queue (C) stack (D) deque
Ans: D
35. A high performance switching and multiplexing technology that utilizes
fixed length packets to carry different types of traffic is :
(A) ATM (B) ADSL (C) SONET (D) None of the above
Ans: A
36. A conventional LAN bridge specifies only the functions of OSI:
(A) Layers 1 and 2 (B) layers 1 through 3 (C) all layers (D) none of the above
Ans: A
37. An assembly program contains:
(A) Imperative and declarative statements
(B) Imperative statements and assembler directives
(C) Imperative and declarative statements as well as assembler directives
(D) Declarative statements and assembler directives
Ans:- C. Assembly program consists of three types of statements.
1. Imperative
2. Declarative
3. Assembler directives
38. In which addressing mode, the effective address of the operand is generated
by adding a constant value to the contents of a register?
(A) Absolute mode (B) immediate mode (C) indirect mode (D) index mode
Ans: D
39. Which of the following are Assembler directives?
(i) EQU (ii) ORIGIN (iii) START (iv) END
(A) (ii),(iii) and (iv) (B) (i),(iii) and (iv)
(B) (iii) and (iv) (D) (i),(ii),(iii) and (iv)
Ans: D
40. Which of the following OS treats hardware as a file system?
(A) UNIX (B) DOS (C) Windows NT (D) none of the above
Ans: A
41. In which of the following, ready to execute processes must be present in
RAM?
(A) Multiprocessing (B) multiprogramming (C) multitasking (D) all of the above
Ans: ITs for You.
42. If the executing program size is greater than the existing RAM of a
computer, it is still possible to execute the program if the OS supports:
(A) Multitasking (B) virtual memory (C) paging system (D) none of the above
43. Software Quality Assurance (SQA) encompasses:
(A) Verification (B) validation (C) both verification and validation (D) none
of the above
Ans:Its for You.
44. Which level is called as “defined” in capability maturity model?
(A) Level 0
(B) level 3
(C) level 4
(D) level 1
Ans: B
45. COCOMO model is used for:
(A) Product quality estimation
46. Font sizes are usually expressed in points. One point is:
(A) 0.0069 inch
(B) 0.0138 inch
(C) 0.0207 inch
(D)0.0276 inch
Ans:- B. One point is 1/72 of an inch and so we will get the answer 0.0138 inch.
47. Assertion (A): Cellular telephone systems can handle a multitude of users.
Reasoning(R ): Cellular telephone systems permit extensive frequency reuse in a
small local area.
(A) Both (A) and (R ) are true and (R ) is the correct explanation for (A)
(B) Both (A) and (R ) are true but (R ) is not the correct explanation
(C) (A) is true but (R ) is false
(D) (A) is false but (R ) is true
Ans: A
48. E-Commerce involves:
(A)Electronic Data Interchange
(B) Electronic mail
(C) Electronic Bulletin boards
(D) All of the above
Ans:- D. E-commerce involves paperless transactions and usage of EDI(Electronic Data Interchange), electronic mail, bulletin boards, fax transmission and electronic fund transfers.
49. An example of a data mining algorithm which uses squared error score
function is:
(A) CART algorithm
(B) back propagation algorithm
(C) a priori algorithm
(D) vector space algorithm
Ans:- B. Back propagation algorithm uses squared error score function. CART algorithm uses cross-validated loss function.
50. (I) Each object in the active directory of windows 2000 has an access
control list.
(II) The scheme is a blueprint of all objects in the domain of windows 2000.
Which of the following is true?
(A) Only (I)
UGC NET JUNE 2013
SYLLABUS, MODEL PAPER/ PREVIOUS YEARS SOLVED QUESTION PAPERS. UGC NET
(NATIONAL ELIGIBILITY TEST) : OLD SOLVED/PREVIOUS EXAM QUESTION PAPERS WITH
SOLUTIONS AND EXPLANATIONS AND FREE STUDY MATERIALS. COMPUTER MEMORY BASED PREVIOUS YEARS SOLVED PAPERS I, II AND III TO
PREPARE AND PASS THE UGC NET/SLET ENTRANCE EXAMINATION WITH HIGH
PERCENTAGE. COMPUTER BASIC QUESTIONS FOR BANK EXAM, HTAT, CTAT,
TAT, UGC-NET, INTERVIEW AND OTHER EXAM'S, WHERE BASIC QUESTION'S ARE REQUIRED.
1. The channel capacity of a band-limited Gaussian channel is given by (A). B log2 (2+S/N) (B) B log2 (1+S/N) (C ).B log10(1+S/N) (D). B loge(1+S/N)
Ans : B. Explanation :- C=B log2 (1 + S/N) where C is the capacity in bits per second. B is the bandwidth of the channel in Hertz and S/N is the signal to noise ratio.
2. The graph K 3,4 has _______ edges. (A). 3 edges (B) 4 edges (C ). 7 edges (D) 12 edges
Ans : D. A bipartite graph is a complete bipartite graph if every vertex in U is connected to every vertex in V. If U has n elements and V has m, then the resulting complete bipartite graph can be denoted by K n,m and the number of edges is given by n*m.
The number of edges = K 3,4 = 3 * 4 = 12
3. The total number of spanning trees that can be drawn using five labeled
vertices is: (A). 125 (B).64 (C ). 36 (D). 16
Ans : A. According to cayley’s formula for counting spanning trees, for a complete graph Kn,
T(Kn)= n n-2 where n is the number of vertices.
T(k5)=5 5-2=5 3= 5 * 5 * 5=125
4. Extremely low power dissipation and low cost per gate can be achieved in (A) MOS ICS (B) C MOS ICS (C ) TTL ICS (D) ECL ICS
Ans : B. CMOS ICS
5. An example of a universal building block is : (A). EX-OR Gate (B). AND Gate (C ). OR gate (D). NOR Gate
Ans:- D. Universal gates are the ones which can be used for implementing any gate like AND,OR and NOT or any combination of these basic gates. Apart from the NOR gate, NAND gate is also considered as universal gate.
6. An example of a layer that is absent in broadcast networks is : (A). Physical layer (B). Presentation layer (C ). Network layer (D). application layer
Ans: C
7. The ATM cell is : (A). 48 bytes long (B). 53 bytes long (C ). 64 bytes long (D). 69 bytes long
Ans: B. An ATM cell always consists of a 5-byte header followed by a 48-byte payload. So the size is 53 bytes long.
8. Four jobs J1,J2,J3, and J4 are waiting to be run. Their expected run times
are 9,6,3 and 5 respectively. In order to minimize average response time, the
jobs should be run in the order: (A). J1 J2 J3 J4 (B). J4 J3 J2 J1 (C ) J3 J4 J1 J2 (D) J3 J4 J2 J1
Ans: D
9. Suppose it takes 100ns to access page table and 20 ns to access associative
memory. If the average access time is 28ns, the corresponding hit rate is: (A). 100 percent (B). 90 percent (C ). 80 percent (D). 70 percent
Ans: B
10. Transmission of N signals , each band limited to Fm Hz by TDM, requires a
minimum band-width of (A).fm (B) 2 fm (C ) N fm (D) 2N fm
Ans : C. Minimum transmission band-width of TDM channel is given by the following equation.
Bt=NW
Where N is the total number of channels, which are bandlimited to ‘W’ Hz. In the above problem, the number of signals are N, each band limited to Fm Hz and so the minimum band-width is N fm.
11. If a code is ‘t’ error detecting, the minimum hamming distance should be
equal to : (A). t-1 (B). t (C ). t+1 (D). 2t+1
Ans: C. To guarantee the detection of upto s errors in all cases, the minimum hamming distance in a block code must be
dmin=s+1
So, the minimum hamming distance for a ‘t’ error detecting must be t+1
12. A relation R in {1,2,3,4,5,6} is given by {(1,2),(2,3),(3,4),(4,4),(4,5)}.
The relation is : (A) Reflexive (B). symmetric (C ). Transitive (D). not reflexive, not symmetric and not transitive
Ans: D
13. The dual of the switching function x+yz is: (A). x+yz (B). x+yz (C ). x(y+z) (D). x(y+z)
Ans: D
14. The characteristic equation of D-flip flop is : (A). Q=1 (B). Q=0 (C ). Q=D (D). Q=D
Ans: D
15. If four 4 input mulitplexers drive a 4 input multiplexer we get a : (A). 16 input MUX (B). 8 input MUX (C ). 4 input MUX (D). 2 input MUX
Ans: A
16. The throughput of slotted ALOHA is given by: (A). S=G (B). S=GeG (C ). S=Ge-G (D). S=eG
Ans: C
17. Congestion control is done by (A). Network layer (B). Physical layer (C ). Presentation layer (D). Application layer
Ans:- A. Addressing, internetworking, error handling, packet sequencing are its other jobs.
18. Assertion(A): Twisted pairs are widely used as transmission medium. Reasoning(R ): Twisted pairs have adequate performance and low cost. (A). Both (A) and (R ) are true and (R ) is the correct explanation for (A). (B). Both (A) and (R ) are true but (R ) is not the correct explanation (C ). (A) is true but (R ) is false (D). (A) is false but (R ) is true
Ans:- A. Page No .91 of Tanenbaum book, you will find the following statement. “Due to their adequate performance and low cost, twister pairs are widely used and are likely to remain so for years to come”.
19. An example of a non-adaptive routing algorithm is: (A). Shortest path routing (B). Centralised routing (C ). Baran’s hot potato algorithm (D). Baran’s backward learning algorithm
Ans: A
20. IP address in B class is given by: (A). 125.123.123.2 (B). 191.023.21.54 (C ). 192.128.32.56 (D). 10.14.12.34
Ans: B
21. N processes are waiting for I/O. A process spends a fraction of its time in
I/O wait state. The CPU utilization is given by: (A). 1-P –N (B). 1 – P N (C ). P N (D). P -N
Ans:B. According to the probabilistic model, if a process spends a fraction p of its time in I/O wait state, and if there are N processes in memory, then the CPU utilization is given by 1-PN
22. If holes are half as large as processes, the fraction of memory wasted in
holes is: (A) 2 / 3 (B). 1 / 2 (C ). 1 / 3 (D). 1 / 5
Ans: D
23. An example of a non-premptive scheduling algorithm is: (A). Round robin (B). Priority scheduling (C ). Shortest job first (D). 2 level scheduling
Ans: c
24. An example of a distributed OS is: (A). Amoeba (B). UNIX (C ). MS – DOS (D). MULTICS
Ans: A
25. Which one of the following correctly describes a static variable: (A). It cannot be initialized. (B). It is initialized once at the commencement of execution and cannot be
changed during run time. (C ). It retains its value during the life of the program. (D). None of the above
UGC NET JUNE 2013
SYLLABUS, MODEL PAPER/ PREVIOUS YEARS SOLVED QUESTION PAPERS. UGC NET
(NATIONAL ELIGIBILITY TEST) : OLD SOLVED/PREVIOUS EXAM QUESTION PAPERS WITH
SOLUTIONS AND EXPLANATIONS AND FREE STUDY MATERIALS. COMPUTER MEMORY BASED PREVIOUS YEARS SOLVED PAPERS I, II AND III TO
PREPARE AND PASS THE UGC NET/SLET ENTRANCE EXAMINATION WITH HIGH
PERCENTAGE. COMPUTER BASIC QUESTIONS FOR BANK EXAM, HTAT, CTAT,
TAT, UGC-NET, INTERVIEW AND OTHER EXAM'S, WHERE BASIC QUESTION'S ARE REQUIRED. NOTE: Move mouse over your answer to see your answer is right or wrong.26. A hash function f defined as f (key) = key mod 13, with linear probing is used to insert keys 55, 58, 68, 91, 27, 145. What will be the location of 79 ? (A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 Note: All the above give choice is wrong. the correct answer is 5 27. Which of the following is true while converting CFG to LL(I) grammar ? (A) Remove left recursion alone (B) Factoring grammar alone (C) Both of the above (D) None of the above 28. Identify the Risk factors which are associated with Electronic payment system. (A) Fraudulent use of Credit Cards. (B) Sending Credit Card details over internet. (C) Remote storage of Credit Card details. (D) All of the above 29. Which of the following are two special functions that are meant for handling exception, that occur during exception handling itself ? (A) Void terminate ( ) and Void unexpected ( ) (B) Non void terminate ( ) and void unexpected ( ) (C) Void terminate ( ) and non void unexpected ( ) (D) Non void terminate ( ) and non void unexpected ( ) 30. Which of the following memory allocation scheme suffers from external fragmentation ? (A) Segmentation (B) Pure demand paging (C) Swapping (D) Paging 31. Basis path testing falls under (A) system testing (B) white box testing (C) black box testing (D) unit testing 32. The User Work Area (UWA) is a set of Program variables declared in the host program to communicate the contents of individual records between (A) DBMS & the Host record (B) Host program and Host record (C) Host program and DBMS (D) Host program and Host language 33. Consider the tree given below : Using the property of eccentricity of a vertex, find every vertex that is the centre of the given tree. (A) d & h (B) c & k (C) g, b, c, h, i, m (D) c & h 34. The maximum number of keys stored in a B-tree of order m and depth d is (A) md + 1 - 1 (B) md + l - 1 / m-1 (C) (m - 1) (md + 1 - 1) (D) md - 1 / m - 1 35. Which of the following is the most powerful parring method ? (A) LL(I) (B) Canonical LR (C) SLR (D) LALR 36. In UNIX, which of the following command is used to set the task priority ? (A) init (B) nice (C) kill (D) PS 37. AES is a round cipher based on the Rijndal Algorithm that uses a 128-bit block of data. AES has three different configurations. ______rounds with a key size of 128 bits, ______ rounds with a key size of 192 bits and______ rounds with a key size of 256 bits. (A) 5,7,15 (B) 10, 12, 14 (C) 5,6,7 (D) 20, 12, 14 38. Match the following IC families with their basic circuits : a. TTL 1. NAND b. ECL 2. NOR c. CMOS 3. Inverter Code a b c (A) 1 2 3 (B) 3 2 1 (C) 2 3 1 (D) 2 1 3 39. Match the following with respect to C++ data types : a. User defined type 1. Qualifier b. Built in type 2. Union c. Derived type 3. Void d. Long double 4. Pointer Code: a b c d (A) 2 3 4 1 (B) 3 1 4 2 (C) 4 1 2 3 (D) 3 4 1 2 40. Given an empty stack, after performing push (1), push (2), Pop,, push (3), push (4), Pop, Pop, push(5), Pop, what is the value of the top of the stack ? (A) 4 (B) 3 (C) 2 (D) 1 41. Enumeration is a process of (A) Declaring a set of numbers (B) Sorting a list of strings (C) Assigning a legal values possible for a variable (D) Sequencing a list of operators 42. Which of the following mode declaration is used in C++ to open a file for input ? (A) ios : : app (B) in : : ios (C) ios : : file (D) ios : : in 43. Data Encryption Techniques are particularly used for . (A) protecting data in Data Communication System. (B) reduce Storage Space Requirement. (C) enhances Data Integrity. (D) decreases Data Integrity. 44. Let L be a set accepted by a non-deterministic finite automaton. The number of states in non-deterministic finite automaton is |Q|. The maximum number of states in equivalent finite automaton that accepts L is (A) |Q| (B) 2|Q| (C) 2|Q| - 1 (D) 2|Q| 45. What is the result of the following expression ? (l&2) + (3&4) (A) 1 (B) 3 (C) 2 (D) 0 46. Back propagation is a learning technique that adjusts weights in the neural network by propagating weight changes. (A) Forward from source to sink (B) Backward from sink to source (C) Forward from source to hidden nodes (D) Backward from since to hidden nodes 47. Match the following : a. TTL 1. High fan out b. ECL 2. Low propagation delay c. CMOS 3. High power dissipation Code: a b c (A) 3 2 1 (B) 1 2 3 (C) 1 3 2 (D) 3 1 2 48. ______is an "umbrella" activity that is applied throughout the software engineering process. (A) Debugging (B) Testing (C) Designing (D) Software quality assurance 49. Identify the operation which is commutative but not associative ? (A) OR (B) NOR (C) EX-OR (D) NAND Note: Both NOR and NAND gates are commutative and not associative 50. Given a Relation POSITION (Posting-No, Skill), then query to retrieve all distinct pairs of posting-nos. requiring skill is (A) Select p.posting-No, p.posting-No from position p where p.skill = p.skill and p.posting-No < p.posting-No (B) Select p,posting-No, p2.posting-No from position p1, position p2 where p1.skill = p2.skill (C) Select p1.posting-No, p2.posting-No from position p1, position p2 where p1.skill = p2.skill and p1.posting-No < p2.posting-No (D) Select p1.posting-No, p2.posting-No from position p, position p2 where p1.skill f= p2.skill and p1.posting-No = p2,posting-No