If Any request contact us :techtanu17@gmail.com << Catch on Facebook << If any link broken, Plz tell. we try to fix them.

Wednesday, 12 June 2013

COMPUTER BASIC QUESTION PART-5

UGC NET JUNE 2013 SYLLABUS, MODEL PAPER/ PREVIOUS YEARS SOLVED QUESTION PAPERS.
UGC NET (NATIONAL ELIGIBILITY TEST) : OLD SOLVED/PREVIOUS EXAM QUESTION PAPERS WITH SOLUTIONS AND EXPLANATIONS AND FREE STUDY MATERIALS.
COMPUTER MEMORY BASED PREVIOUS YEARS SOLVED PAPERS I, II AND III TO PREPARE AND PASS THE UGC NET/SLET ENTRANCE EXAMINATION WITH HIGH PERCENTAGE.
COMPUTER BASIC QUESTIONS FOR BANK EXAM, HTAT, CTAT, TAT, UGC-NET, INTERVIEW AND OTHER EXAM'S, WHERE BASIC QUESTION'S ARE REQUIRED.

IF YOU KNOW ANSWER OF ANY QUESTIONS PLEASE TELL ME. THAT ANSWER HELP THE OTHER STUDENT IN FUTURE. THANKS. PLEASE REPLY RIGHT ANSWER.


1. Most of the commonly available personal computers/laptops have a keyboard popularly known as ____
(A) QWERTY
(B) QOLTY
(C) ALTER
(D) UCLIF
(E)None of these
 

ANS (A)
 

2. Whenever we have to give space between the two words while typing on a PC we have to press a key known as ___
(A) Back space
(B) Shift
(C) Control
(D) Escape
(E) Space Bar
 

ANS (E)
 

3. Editing a document consists of reading through the document you've created , then ___
(A) Correcting your errors
(B) printing it
(C) saving it
(D) deleting it 

(E) None of these
 

ANS (C)
 

4. Which of the following is NOT a famous operating System ?
(A) Windows Vista
(B) Mac OS X
(C) Linux
(D) Sun OS
(E) Virtual Box
 

ANS (E)
 

5. The Internet allows you to ....
(A) send electronic mail
(B) view web pages
(C) connect to server all around the world
(D) All of the above
(E) None of these
 

ANS (D)
 

6. What kind of software would you most likely use to keep track of a billing account ?
(A) Word processing

(B) Electronic publishing
(C) Spreadsheet
(D) Web authoring
(E) None of these
 

ANS (C)
 

7. Text and graphics that have been cut or copied are stored in an area called the ....
(A) Pasteboard
(B) Copy board
(C) Clipboard
(D) Cutting board
(E) None of these
 

ANS (C)
 

8. E-Commerce allows companies to ....
(A) issue important business reports
(B) conduct business over the internet
(C) support decision making processes
(D) keep track of paper based transaction
(E) None of these
 

ANS (B)

9. What are .bas , .doc , and .htm examples of ?
(A) Database
(B) Extensions
(C) Domains
(D) Protocols
(E) None of these
 

ANS (B)
 

10. The combination of the operating system and the processor is referred to as the computer’s:
(A) CPU.
(B) platform.
(C) BIOS.
(D) CMOS.

Ans : (B)
 

11. The following message generally means:
(A) a nonsystem floppy has been left in the floppy disk drive.
(B) the CD drive is not functioning.
(C) the BIOS is corrupted.
(D) there is a problem loading a device.

Ans : (A)
 

12. Which of the following is the correct sequence of actions that takes place during the boot-up process?
(A) Load operating system ? Activate BIOS ? Perform POST ? Check configuration settings
(B) Activate BIOS ? Perform POST ? Load operating system ? Check configuration settings
(C) Perform POST ? Load operating system ? Activate BIOS ? Check configuration settings
(D) Activate BIOS ? Check configuration settings ? Perform POST ? Load operating system

Ans : (B)
 

13. All of the following are steps involved in the boot process EXCEPT:
(A) load the operating system into RAM.
(B) the power-on self-test.
(C) activate the basic input/output system (BIOS).
(D) load application programs.

Ans : (D)
 

14. The ____________, stored on a ROM chip, is responsible for loading the operating system from its permanent location on the hard drive into RAM.
(A) BIOS
(B) API
(C) device driver
(D) supervisor program

Ans : (A)
 

15. The basic input/output system (BIOS) is stored in:
(A) RAM.
(B) ROM.
(C) the CPU.
(D) the hard drive.

Ans : (B)
 

16. Ensuring that the essential peripheral devices are attached and operational is the ____________ process.
(A) configuration
(B) CMOS
(C) POST
(D) ROM

Ans : (C)
 

17. The memory resident portion of the operating system is called the—
(A) registry.
(B) API.
(C) CMOS.
(D) kernel.

Ans : (D)
 

18. Which of the following does NOT occur during the power-on self-test (POST)?
(A) The ScanDisk utility begins to run.
(B) The video card and video memory are tested.
(C) The BIOS identification process occurs.
(D) Memory chips are checked to ensure they are working properly.

Ans : (A)
 

19. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT—
(A) any amount of RAM can be allocated to virtual memory.
(B) the setting for the amount of hard drive space to allocate to virtual memory can be manually changed
(C) this temporary storage is called the swap file (or page file).
(D) virtual memory is physical space on the hard drive.

Ans : (A)
 

20. The operating system allows users to organize the computer’s contents in a hierarchical structure of directories that include all of the following EXCEPT:
(A) files.
(B) folders.
(D) drives.
(D) systems.

Ans : (D)
 

21. All of the following statements concerning windows are true EXCEPT—
(A) windows are an example of a command-driven environment.
(B) windows can be resized and repositioned on the desktop.
(C) more than one window can be open at a time.
(D) toolbars and scrollbars are features of windows.

Ans : (A)
 

22. All of the following statements concerning files are true EXCEPT—
(A) A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
(B) Files can be generated from an application.
(C) Files are stored in RAM.
(D) Files should be organized in folders.

Ans : (C)
 

23. In Excel, any set of characters containing a letter , hyphen, or space is considered—
(A) a formula
(B) text
(C) a name
(D) a title
(E) None of these


Ans : (B)
 

24. The____________button on the quick access Toolbar allows you to cancel your recent commands or actions.
(A) Search
(B) Cut
(C) Document
(D) Undo
(E) None of these


Ans : (D) 


GOTO COMPUTER BASIC PART-4
IF YOU FIND ANY ANSWER WRONG,COMMENT ME, SO THAT I RIGHT THAT ANSWER


1 comments:

mahasiswa teladan says:

hi..Im student from Informatics engineering, this article is very informative, thanks for sharing :)

Post a Comment